Η Σητεία

Μάθετε περισσότερα για τον τόπο μας
Image module
kouvarakis.gr

Ο τόπος μας

Delimiter

Η Σητεία αποτελεί την πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου και της Επαρχίας. Μια ωραία αμφιθεατρική πόλη με πληθυσμό σήμερα πάνω από 11.000 κατοίκους. Δεσπόζει στον ομώνυμο κόλπο και αποτελεί ειρηνικό καταφύγιο για τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που μ’ αυτήν αφετηρία ξεκινούν για να επισκεφτούν τα 45 χωριά της, να γευτούν την πατροπαράδοτη κρητική φιλοξενία και να διαπιστώσουν με θαυμασμό πως κάθε γωνιά της Σητειακής γης κρύβει στα σπλάχνα της κι από ένα αρχαιολογικό θησαυρό που πιστοποιεί την μεγάλη πολιτιστική παράδοση στον τόπο αυτό.

Η Σητεία είναι η ανατολικότερη πόλη της Κρήτης και έχει πληθυσμό 11.000 κατοίκους. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του λόφου «Μπόντα» βορείως του ομωνύμου κόλπου. Είναι πόλη γραφική και ήσυχη, με έντονο «νησιώτικο χρώμα». Έχει μεγάλη ιστορική και πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά.

Στη περιοχή της, στον οικισμό Πετρά υπήρχε Μινωική πόλη και στη θέση Τρυπητός, πόλη των Ελληνιστικών χρόνων. Ο πυρήνας της σημερινής πόλης είναι χτισμένος στα ερείπια της Βυζαντινής και Ενετικής Σητείας. Η Σητεία έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Κρήτη ως διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο ιδίως κατά τους Ενετικούς και τους Νεώτερους χρόνους και σήμερα είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη με καλές προοπτικές.

Από την αρχαία Σητεία (Ητεία) καταγόταν ο Μύσων, ένας από τους επτά σοφούς και από τη Σητεία επίσης ήταν ο Βιτσέντζος Κορνάρος ο ποιητής του Ερωτόκριτου. Ανέκαθεν άλλωστε οι κάτοικοι της Επαρχίας Σητείας διακρινόταν γα την αγάπη και τις επιδόσεις τους στις τέχνες και τα γράμματα.

Στην Σητεία ο επισκέπτης μπορεί να επισκεφτεί την ξακουστή παραλία του Βάι ή αλλιώς το Φοινικόδασος, το φαράγγι της Ζάκρου, το ενετικό φρούριο Καζάρμα, την ξακουστή Μονή Τοπλού , τα αρχαιολογικά μουσεία, τους αρχαιολογικούς χώρους (Το φρούριο Καζάρμα, τον Τρυπητό,την κάτω Ζάκρο) και να απολαύσει το φυσικό τοπίο που μαγεύει τους επισκέπτες.

kouvarakis.gr

Σητεία, ένας ευλογημένος τόπος

Delimiter
Ανατολικη Κρητη

Το ξακουστό φοινικόδασος του Βάι

Delimiter

Το φοινικόδασος Βάι, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στην Κρήτη και συνάμα μια από τις πιο όμορφες και ιδιαίτερες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Το Βάι βρίσκεται σε απόσταση 24χλμ ανατολικά από τη Σητεία και περίπου 6χλμ από το Παλαίκαστρο. Ο δρόμος από την Σητεία είναι καλός και δεν θα σας δυσκολέψει.

Ανατολικη Κρητη

Επισκεφτείτε το καταπράσινο φαράγγι του Ρίχτη

Delimiter

Το φαράγγι του Ρίχτη βρίσκεται στα βόρεια Νομού Λασιθίου, 25 περίπου χιλιόμετρα πριν τη Σητεία, ξεκινάει μετά το χωριό Έξω Μουλιανά και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 2,9 χιλιόμετρα και η υψομετρική διαφορά εισόδου- εξόδου 320 μέτρα. Το φαράγγι έχει αρκετό νερό και πλούσια βλάστηση.

Ανατολικη Κρητη

Το ιστορικό μοναστήρι της μονής Τοπλού

Delimiter

Η Μονή Τοπλού είναι ιστορικό μοναστήρι στον νομό Λασιθίου, στην ανατολική πλευρά της Κρήτης. Κτισμένη στο ακρωτήρι του Σαμωνίου ή Κάβο Σίδερου, βρίσκεται 10 χλμ ανατολικά της Σητείας και 6 χλμ βόρεια του Παλαικάστρου.

Ανατολικη Κρητη

Το αρχαιολογικό μουσείο της Σητείας

Delimiter

Το Αρχαιολογικό Mουσείο της Σητείας είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Κρήτη, με ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή του Λασιθίου και της επαρχίας της Σητείας. Η πιο σημαντική ενότητα αρχαιολογικών θησαυρών που παρουσιάζεται στο μουσείο είναι της Ζάκρου, που περιέχει πολλά ευρήματα της μινωικής εποχής από το Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.